De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Onze middagsteden

Met Boechout, Leopoldsburg, Zottegem en Harelbeke mogen we als organisatie van de 1000 km weer in onze handjes wrijven. Het enthousiasme in onze vier middagsteden voor de editie 2018 is immens. En dat laat ons toe om nu al met een gerust hart te stellen: de fietsers zullen opnieuw heel warm onthaald worden, de toeschouwers zullen weer in de watten gelegd worden en de strijd om de Trofee van de Langste Erehaag zal weer hevig zijn!

 

Boechout (donderdag 10 mei)

Boechout, een dorp om te ontmoeten, is een groene gemeente in de zuidrand van Antwerpen en telt ongeveer 13.000 inwoners. De gemeente heeft twee dorpskernen: het meer verstedelijkte Boechout en het landelijke Vremde, een drietal kilometer verderop.

Klinkt de naam ‘Boechout’ je bekend in de oren? Dat kan. De gemeente is vooral bekend van het jaarlijkse Sfinks Mixed festival. Elk jaar, het laatste weekend van juli, verwelkomt Sfinks een 100.000-tal bezoekers die tijdens het gratis festival komen genieten van muziek ‘van overal en dichtbij’. Op deze plek verwelkomen we dit jaar ook de 1000 km voor Kom op tegen Kanker.

Voor een dorp naast de stad is er nog opvallend veel open ruimte en groen. Het is er zalig wandelen en fietsen langs de vernieuwde fietspaden en trage wegen.

Boechout werd al twee keer uitgeroepen tot fietsgemeente van Vlaanderen. De gemeente verwelkomt dus met plezier de vele fietsers van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker.

Website Boechout

Leopoldsburg (vrijdag 11 mei)

Leopoldsburg, de jongste gemeente van België, werd in 1850 door Leopold I gesticht en dankt haar bestaan volledig aan de aanwezigheid van een groot militair kamp. Er stond zelfs ooit een koninklijk paleis! Het dagelijks leven stond gedurende anderhalve eeuw in het teken van het leger, een gegeven dat uniek is in Vlaanderen. Meer dan een miljoen jongens uit heel het land hebben er hun dienstplicht vervuld. Leopoldsburg was alom bekend voor de grote hoeveelheid cafés, restaurants en feesten. Ook nu is het nog steeds de belangrijkste garnizoensstad van het land en dat zie je ook: je kunt er niet buitenkomen zonder militaire activiteit te zien.

Leopoldsburg is een prachtige, groene gemeente met veel bossen, weilanden en uniek militair erfgoed: ideaal om tot rust te komen, te wandelen of te fietsen. 

Met 15.645 inwoners is Leopoldsburg vooral een woongemeente met inwoners uit alle windstreken. Iedereen is er welkom, want Leopoldsburg is ‘Ontwapenend Gastvrij’.

Website Leopoldsburg

Zottegem (zaterdag 12 mei)

Zottegem ligt aan de voet van de glooiende Vlaamse Ardennen. Een heus monument, op de Heldenlaan, getuigt hiervan. De "Poort van de Vlaamse Ardennen" biedt de natuurliefhebber en de actievere recreant een waaier aan mogelijkheden. Het enig mooie kasteelpark van Leeuwergem, internationaal geprezen voor zijn lovertheater, en het Domein Breivelde, een 19de-eeuwse romantische tuin die is uitgegroeid tot een arboretum met liefst 54 verschillende boomsoorten, gelden hier als blikvanger. Van het vlakke noordwesten, met het Munkboscomplex als typevoorbeeld, tot het sterk heuvelende zuidoosten (Sint-Goriks-Oudenhove, Sint-Maria-Oudenhove en Erwetegem), ademen de deelgemeenten een rust uit waar je stil van wordt. Om je op eigen tempo van al dat moois te laten genieten, werden maar liefst 14 wandelingen uitgestippeld, verspreid over de deelgemeenten. Fietsen en wandelen kun je ook op het Mijnwerkerspad, vroeger een spoorweg, vandaag een heus wegbermreservaat. Het Jan De Lichtepad, een hommage aan de beruchte Velzekenaar, voert je dan weer langs de vallei van de Molenbeek, waar je met wat geluk een ijsvogel kan zien, of een vos. Je vindt er ook de Driesmolen. Malen kan hij niet meer, maar het rad van de Molen Van Den Borre in Strijpen draait nog wekelijks. Wil je de stilte opzoeken, dan moet je in het Kloosterbos zijn.

Zottegem is ook een wielerstad, denk maar aan de jaarlijkse Grote Prijs Stad Zottegem (UCI cat. 1.1). Vooral de legendarische en gevreesde kasseien van de Paddestraat en de Lippenhovestraat, maar ook een paar stevige heuvels, staan borg voor een selectief parcours.

Zottegem is voor alles een bruisend stadje. Een druk winkel- en dienstencentrum, waar altijd wel wat te beleven valt. Van oudsher heeft de stad trouwens een centrale functie bekleed voor een ruim hinterland. Al honderden jaren wordt er op dinsdag markt gehouden. En het laatste weekend van juni zet zowat iedere handelaar zijn kraampje buiten voor een spetterende braderij. Een degustatie van streekgerechten of een gastronomisch diner? Bij ons word je op je wenken bediend. Zottegem telt meerdere goede restaurants en alleen al in het centrum tientallen pubs en cafés.

Een frisse duik nemen, zonnekloppen op de ligweide, een partijtje tennis, rondjes lopen ... het kan allemaal in de op een kluitje bij elkaar liggende terreinen van de Bevegemse Vijvers.

Een bruisende stad zet graag de feestneus op. Vermaard zijn het Driekoningencarnaval en het sterzingen in het centrum. Ook in Erwetegem, Sint-Goriks-Oudenhove en in Sint-Maria-Oudenhove gaat een carnavalstoet uit. In Velzeke wordt jaarlijks een kerstboomverbranding gehouden en ruitersommegangen zijn er in Leeuwergem, Erwetegem, Sint-Goriks-Oudenhove en Sint-Maria-Oudenhove. Op Pinksteren dansen de reuzen in het centrum, maar voor de "grote kermis" moet je rond 15 augustus komen, met de traditionele Grote Prijs Stad Zottegem op kermisdinsdag. Eerder, van midden juni tot 12 juli, vindt het Zoetegemfestival plaats.

Lamoraal van Egmont ligt in de crypte onder de kerk. Twee standbeelden, een kasteel, twee prachtige schilderijen en een tiental uithangtekens herinneren aan de onfortuinlijke 16de-eeuwse graaf.

Cultuurhistorisch heeft Zottegem wel meer pijlen op zijn boog. Het kasteel van Leeuwergem, bijvoorbeeld, midden in een vijver pronkend met de 18de-eeuwse trots. Een handvol schitterend bewaarde kerken ook: Zottegem met zijn campanilletoren en beiaard, Velzeke met Karolingisch koor, Sint-Goriks-Oudenhove met grimmige Romaanse "ijzeren" maskers en Godveerdegem opgaand in het landschap.

Art Deco en Art Nouveau-architectuur om eindeloos in rond te kijken. Standbeelden, elk met hun verhaal, en pareltjes van industriële archeologie, zoals "De Klok" en de "Sanitary", nu het Administratief Centrum van de stad. In het Museum van Folklore, kun je de tijd van toen opsnuiven in honderd en één objecten. En niet te vergeten het Archeocentrum Velzeke.

Website Zottegem

Harelbeke (zondag 13 mei)

Harelbeke is een stad in transformatie. Het stadsvernieuwingsproject h^aqua zorgt ervoor dat er opnieuw een verbinding wordt gemaakt met de Leie, de rivier die voor de stad zo belangrijk was gezien het vlasverleden. Het reorganiseren van het centrum rond de Leie biedt de kans om mooie, eigentijdse publieke ruimtes en woonomgevingen te creëren daar waar het marktplein in het verleden al eens smalend ‘een stukje Oostblok in Vlaanderen’ werd genoemd.

Niettegenstaande de stad niet echt een toeristische trekpleister kan genoemd worden, beschikt Harelbeke over een aantal interessante troeven. Zo illustreert de majestueuze Sint-Salvatorskerk het rijke verleden van het vroegere kapittel en kan je het muzikale verleden van de stad bekijken en beluisteren in het Peter Benoitmuseum. Het natuur- en recreatiedomein de Gavers ligt voor het grootste stuk op Harelbeeks grondgebied en trekt jaarlijks 790.000 bezoekers.

Op sportief vlak kent iedereen Harelbeke van de “E3-prijs”, de prestigieuze wielerwedstijd de laatste vrijdag van de maand maart.

Website Harelbeke

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker, zet er zelf een op of neem deel aan het Plantjesweekend of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal en biomedisch onderzoek. Lees meer over de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Lees meer over de beleidsvoorstellen en standpunten. Ontdek wat we al hebben kunnen realiseren op dit vlak.