De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Middagsteden 2019

De 10de editie van de 1000 km wordt een echte feesteditie en ook de 4 middagsteden zullen daar met veel enthousiasme aan meewerken.

De fietsers zullen er dan ook op gepaste wijze worden onthaald, de toeschouwers zullen er in de watten worden gelegd en de strijd om de trofee van de langste erehaag zal er hevig zijn!
 

30 mei: Antwerpen

Antwerpen, dat is de stad van Rubens, een cultuurparel aan de Schelde, de hoofdstad van de diamant en de modestad bij uitstek. En niet te vergeten: een rasechte sportstad! Antwerpen is een van de Olympische steden en droeg in 2013 met trots de toonaangevende titel van Europese Sporthoofdstad. Het mag dus duidelijk zijn dat sport in het dna van de Sinjorenstad en zijn inwoners zit. Antwerpen, middagstad op dag 1 van de 1000 km

Als dynamische metropool op mensenmaat, is Antwerpen ook de thuis van grote sportieve evenementen. De stad heeft bovendien een rijke geschiedenis als het op fietsen aankomt. Naast de Olympische Spelen in 1920, de vele triomfen op de piste van het Sportpaleis en verschillende passages van de Tour de France heeft Antwerpen ook elk jaar een mooi gevulde wielerkalender, met heel wat verschillende bekende koersen. Sinds 2017 vertrekt ook ‘Vlaanderens Mooiste’, de Ronde van Vlaanderen, in Antwerpen.

Bovendien gelooft Antwerpen in de kracht van sport om het gemeenschapsgevoel te versterken en mensen met elkaar te verbinden. Daarom zet de stad geregeld haar beste beentje voor het goede doel voor en kijkt ze ernaar uit om vanop Linkeroever de 1000 km te ontvangen.

Ontdek wat er op 30 mei op het programma staat.

 

31 mei: Zedelgem

Zedelgem ligt centraal in West-Vlaanderen en is geen onbekende gemeente voor wielerliefhebbers. Zij herinneren zich zeker de wielerperiode van Flandria. Meer dan 120 jaar geleden, in 1894, werd de eerste Flandria-fiets door Leon Claeys in Zedelgem gemaakt. In 1959 kwam de Zedelgemse Flandria in het wielerpeloton. De rest is wielergeschiedenis.

Naast de sportieve geschiedenis heeft Zedelgem ook andere toeristische troeven, met als trekpleister het Kasteel van Loppem, waar politieke geschiedenis werd geschreven. Daarnaast kun je sinds kort zowel het natuurdomein als het historisch militair domein Vloethemveld onder leiding van een gids bezoeken.

De actieve bezoeker kan in Zedelgem diverse wandel- en fietspaden verkennen. Je geniet er van mooie wandellussen in het Merkemveldbos, het Plaisiersbos en het park van Loppem. Na het wandelen of fietsen kun je op een van de vele terrasjes nagenieten van het lekker lokaal Leeuwbier.

In 2010 werd Zedelgem verkozen tot klimaatvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. De gemeente is dan ook terecht trots dat ze bijdraagt aan een milieu- en energievriendelijkere wereld.

Ontdek wat er op 31 mei op het programma staat.


1 juni: Diest

Diest ken je als een gezellige, historische stad aan de Demer met tal van leuke winkelstraten, cafés en restaurants. Je wandelt er letterlijk een schatkamer van erfgoed binnen. Zo kan Diest prat gaan op een van de oudste en best bewaarde begijnhoven in Europa. Maar dat is zeker niet het enige pareltje in de binnenstad.

Het Stadsmuseum De Hofstadt is dé ideale plek om je bezoek aan Diest te starten. Wat ooit het verblijf van de Heren van Diest was, toont vandaag een rijke kunstverzameling die het boeiende verleden van de stad reflecteert.

Vanaf 2019 staan ‘De Opdracht van Christus in de tempel en de profetie van Simeon’ en ‘De Aanbidding der Wijzen’ in de schijnwerpers. Deze schilderijen zijn van de Vlaamse Meester Theodoor van Loon, tijdsgenoot van Rubens en een van de eerste schilders die zich lieten beïnvloeden door Caravaggio.

Wil je Diest liever eens van een andere kant ontdekken? Volg dan de Demer wandel over het houten vlonderpad. Zet daarna je tocht verder naar het historische stadscentrum ... een levendige plek omsingeld door stadsvesten, natuurdomeinen en beboste heuvels.

Ontdek wat er op 1 juni op het programma staat.

 

2 juni: Oudenaarde

Oudenaarde is dé fietsstad van de Vlaamse Ardennen. Sinds 2012 is Oudenaarde de trotse aankomststad van één van ‘s werelds grootste wielerklassiekers: de Ronde van Vlaanderen. Over dé Vlaamse wielerklassieker kom je ook alles te weten in het belevingsmuseum Centrum Ronde van Vlaanderen, ingeplant in de oude stadskern. Hier is het alle dagen Ronde van Vlaanderen!

Daarnaast is Oudenaarde het perfecte startpunt voor een verdere verkenning door de Vlaamse Ardennen, duizend jaar geschiedenis te midden van eindeloos golvende heuvels. Het stadsmuseum MOU brengt die geschiedenis tot leven. Via interactieve media en bijzondere historische stukken reis je door de tijd, van de middeleeuwen tot vandaag. Ook in de stad zelf vind je talrijke monumenten en historische gebouwen op wandelafstand van elkaar. Ideaal om tussendoor ook Oudenaarde als hippe shoppingstad te leren kennen.

Afsluiten kun je er doen met een streekbier van één van de vier ambachtelijke brouwerijen die de stad nog altijd telt. Al in de 12de eeuw stookten de brouwers de ketels warm om van Oudenaarde de Vlaamse ‘bruine’ bierstad bij uitstek te maken.

Ontdek wat er op 2 juni op het programma staat.

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker, zet er zelf een op of neem deel aan het Plantjesweekend of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal en biomedisch onderzoek. Lees meer over de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Lees meer over de beleidsvoorstellen en standpunten. Ontdek wat we al hebben kunnen realiseren op dit vlak.