De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Vier topmiddagsteden!

Met Bornem, Bocholt, Ingelmunster en Ninove mogen we als organisatie van de 1000 km weer in onze handjes wrijven. Het enthousiasme in onze vier middagsteden voor de editie 2017 is immens. En dat laat ons toe om nu al met een gerust hart te stellen: de fietsers zullen opnieuw heel warm onthaald worden, de toeschouwers zullen weer in de watten gelegd worden en de strijd om de Trofee van de Langste Erehaag zal weer hevig zijn!

De vier middagsteden stellen zich even voor:

Bornem (donderdag 25 mei)

Bornem is ... een mooie gemeente in het hart van Klein-Brabant én vooral, met inwoners die het hart op de juiste plaats hebben. Samen met de verenigingen, middenstand en de vele vrijwilligers zorgen we ervoor dat Bornem op donderdag 25 mei 2017 bruist van sfeer en amusement!

Burgemeester Luc De Boeck: 'Ik ben heel fier dat we het fietserspeloton mogen ontvangen op 25 mei 2017. De gemeente Bornem heeft een jarenlange traditie op het vlak van "Kom op tegen Kanker"-activiteiten. Het plaatselijk comité is hiervan de draaiende motor. Nu kunnen we dit engagement ook nationaal uitstralen door de deelnemers met open armen te ontvangen tijdens hun middagstop.'

Website gemeente

Bocholt (vrijdag 26 mei)

Bocholt is ... een gemeenschap van bijna 13.000 inwoners in het noordelijk puntje van de Limburgse Kempen, grenzend aan Nederland en ietwat verborgen in het groen. In deze prachtige omgeving waar de mensen vriendelijk en hartelijk zijn, voelt iedereen zich meteen thuis. De bewegwijzerde fiets-, wandel- en ruiterroutes geven je verschillende mogelijkheden om kennis te maken met Bocholt en zijn kerkdorpen. Ze maken Bocholt tot een paradijs voor fietsers, wandelaars, ruiters en Vespa-liefhebbers.

Burgemeester Stijn Van Baelen: 'Met een wilskracht die torens verplaatst, een vastberadenheid die bokkenrijders verslaat, een doorzettingsvermogen dat gronden vruchtbaar maakt en een geduld dat slechts vissers kunnen opbrengen, is Bocholt de geknipte middagstad om de 1000 km voor Kom op tegen Kanker te ontvangen!'

Website gemeente

Ingelmunster (zaterdag 27 mei)

Ingelmunster is ... een groene gemeente met bossen, het kanaal en de Mandelvallei. Ze telt een aantal beschermde monumenten en landschappen, zoals de kerk, het kasteelpark en de begraafplaats met grafkapel. Daarnaast beschikt Ingelmunster over een uniek kasteel dat eigendom is van de familie Van Honsebrouck. Het vernieuwde marktplein is een ideale locatie voor evenementen.

Burgemeester Kurt Windels: 'Ingelmunster is een middelgrote gemeente in het hart van West-Vlaanderen, beperkt in oppervlakte maar met een hoge bevolkingsdichtheid. Op die manier combineren we de charme en de gezelligheid van een gemeente met de dynamiek en levendigheid van een centrumstad. Als burgemeester hecht ik veel belang aan het samenbrengen van mensen. We zetten dan ook in op de organisatie en ondersteuning van zeer laagdrempelige activiteiten in ons centrum. En het werkt. Bij de uitzendingen op groot scherm van de wedstrijden van de Rode Duivels tijdens het WK en EK kwamen, zonder overdrijven, duizenden mensen proeven van de unieke sfeer. Ons marktplein was werkelijk te klein. We hebben dus al enige ervaring met grote evenementen. Ik ben dan ook blij én fier dat we volgend jaar de 1000 km voor Kom op tegen Kanker mogen ontvangen. Een grote uitdaging, die we met veel enthousiasme aangaan. Het is een ware eer voor onze gemeente en een geweldige steun voor ons lokaal Kom op tegen Kanker-team. Jaarlijks verkopen die meer dan 1000 plantjes en bij de laatste editie kwam weerman Frank Deboosere langs. We gaan er samen iets moois van maken. Welkom in Ingelmunster en er is één groot voordeel: als wij iets organiseren, regent het nooit.'

Website gemeente

Ninove (zondag 28 mei)

Ninove is ... gelegen in de mooie Denderstreek, aanleunend tegen ‘De Vlaamse Ardennen’ en ‘De Groene Gordel’ met het Pajottenland. In de historische stadskern getuigen tal van sporen in het straatbeeld van een roemrijk en boeiend verleden. Ninovieters zijn ook levensgenieters, en dat merk je aan de vele drank- en eetgelegenheden in de stad en haar deelgemeenten. Er is echter meer: de kronkelende Dender werd herontdekt voor pleziervaart en in de groene en landelijke deelgemeenten ontdek je telkens weer prachtige vergezichten. Wie er fietst of wandelt komt ongetwijfeld onder de indruk van de verscheidenheid: van heuvelachtig tot vlak, van open koutercomplex tot vernieuwde dorpskernen.

Burgemeester Tania De Jonge: 'Als burgemeester van een stad op mensenmaat heb je heel wat contacten met mensen die in de stad en haar prachtige dorpen leven, wonen, werken en feesten. Heel vaak krijg je te horen dat mensen geconfronteerd worden met deze vreselijke ziekte, hetzij zelf, hetzij in hun nabije omgeving. Wat opvalt is dat het woord “kanker” bijna nooit wordt uitgesproken. Ook ik werd in mijn omgeving reeds meerdere malen geconfronteerd met kanker, maar toen mijn vader vorig jaar getroffen werd, besef je pas echt welke impact dit heeft op je dagelijkse leven. Machteloos en toch strijdvaardig, angst maar toch hoop, vele ziekenhuisopnames maar toch dankbaarheid voor de mensen die je verder helpen ... kortom, van een zorgeloos leven naar een leven in onzekerheid. Telkens werd ik overmand door het gevoel "veel mensen zijn er erger aan toe dan mijn vader". De stad Ninove heeft een groot hart voor het welzijn van medemensen en heeft in het verleden al heel wat ondersteuning geboden aan acties voor het goede doel. Zo was ik zelf betrokken bij de organisatie van de verkoop van 3000 plantjes in onze stad. Als je weet dat dit ten goede komt van zowel het wetenschappelijk onderzoek als van projecten waarbij patiënten rechtstreeks betrokken zijn, dan geeft dit ontzettend veel voldoening. Sinds de start van de 1000 km-campagne ondersteun ik persoonlijk verschillende teams in het algemeen en het Eliaro-team in het bijzonder. In 2015 woonde ik de aankomst bij van de teams in Mechelen. Wat een emotie bij de deelnemers en hun supporters, allemaal hebben ze een eigen verhaal. Wij hebben dan ook met het schepencollege beslist ons kandidaat te stellen om als middagstad te fungeren en deze honderden enthousiaste deelnemers te ontvangen in onze stad. Onze vreugde was dan ook bijzonder groot toen deze eer ons te beurt viel. Op 28 mei 2017 ontvangen wij jullie met plezier in onze prachtige stad.'

Website stad

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker, zet er zelf een op of neem deel aan het Plantjesweekend of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal en biomedisch onderzoek. Lees meer over de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Lees meer over de beleidsvoorstellen en standpunten. Ontdek wat we al hebben kunnen realiseren op dit vlak.